12-07-2019 - Uitmuntende buitenshow in Echt

De maand juli is begonnen met een 2e ganzenjacht. Het was prima weer, niet de zinderende tropische hitte van de week ervoor. Voor Hidden duidelijk een o ja ervaring. Het camouflage hutje werd weer opgezet onder de wilg aan de slootkant. Rustig kwam zij bij mij zitten in afwachting van wat zou gaan gebeuren. Zonder opwinding over de hazen die dicht in buurt langs renden. In het weiland liep jong vee. De vaarzen waren nieuwsgierig naar de hond en wat er allemaal zo gebeurde in hun gebied. Eerst nog op afstand kwamen de koeien steeds dichterbij om intens te snuiven aan het camouflage net. Hidden bleef kalm onder al deze belangstelling. Mijn hart klopte wel sneller want koeien en honden is niet altijd een geslaagde combi. Het gedrag een koe is onberekenbaar en kan omslaan in agressie naar de hond. Tussen de jonge dames liep ook een jonge stier dus bleef ik angstvallig op mijn hoede, bereid om met Hidden de naast gelegen sloot in te springen bij te opdringerig gedrag van het vee. Dat was gelukkig niet nodig. Na wat aandringen konden Jeroen en ik de jonge koeien toch motiveren om terug te gaan richting de boerderij. Hidden bleef onverstoorbaar haar werk doen en haalde 6 ganzen binnen. Ik ben super trots op haar. Wat een fijne en relaxte hond in het veld.
Op zaterdag 6 juli was de buitenshow in Echt. Deze show begint pas na 17.00 uur. Ocean was rond 20.00 uur aan de beurt. Wij stonden al vanaf donderdag 4 juli op een boerencamping in de omgeving. Heerlijk een paar dagen genieten in de caravan. Ocean deed het prima. Opnieuw een uitmuntend, dit keer met 3e plaatsing onder de zelfde keurmeester als de KCM. Haar oog was weer helemaal in orde dus geen discussie over gezondheid met de keurmeester.
Na haar loopsheid is Ocean duidelijk veel volwassener in haar gedrag. Zij is rustiger. Bij de jachttraining lijkt zij de bedoeling van het apporteren en netjes afgeven ook ineens te snappen. Zwemmen gaat nu probleemloos zonder geploeter met voorpoten. Gaaf om haar ontwikkeling te zien van klierige kleuter naar met inzicht gaan werkende jonge hond. Er valt nog veel te leren maar de basis is er en we hebben er alle twee plezier in. Ocean is een leuke dochter van Hidden en enthousiast werkende kleindochter van River. Niet overdreven en zeker niet zo snel maar een gaaf hondje dat graag met mij samen werkt.
Cooper, net een jaar oud en een prachtige een kleinzoon van River heeft zijn C certificaat gehaald. Super knap. Alle complimenten voor Ruud dat hij met Cooper al zover is. Met Ocean ga ik in het najaar proberen een C certificaat te halen. Op 11 augustus heb ik de onderlinge wedstrijd van de NJV met Ocean. Een generale repetitie om te kijken of het C certificaat haalbaar is. Voor mij ook een uitdaging want de opzet van de proeven is veranderd, dus even wennen na bijna 40 jaar het zelfde patroon van volgen vooruitsturen en de apporten met eend en konijn. Ik zie me zelf wel de fout in gaan met de nieuwe opzet. Het volgen in de Z vorm in plaats van het vertrouwde 8-je. Echt weer leuk om met een jonge hond te trainen het fanatieke is er bij mij wel vanaf. Het moet allemaal niet meer dus rustig aan opbouwen. Ocean komt er wel.


  » Bekijk alle foto's