31-07-2022 - Niet meer fokken toch druk met nesten

Nog één dag te gaan voorde achtste maand. De nazomer is al begonnen. lijsterbessen kleuren feloranje bramen hangen dik en zwart aan de planten ook de vlierbes kleurt langzaam van groen naar zwart. In de polder lijkt de natuur dichterbij dan in Zeist. Het blijft heerlijk wonen hier. Na onze vakantie in juni ontdekte ik een merelnest in de klimhortensia tegen de muur. Vijf prachtige eitjes in het nest. Moeder merel bleef gelukkig rustig broeden ondanks het op en neer lopen in de tuin. Na ongeveer 15 dagen ontdekten wij 4 jongen in het nest. Het echte harde werken van de zorg voor een nest konden wij meebeleven. Af en aan vloog moeder merel met voer voor haar schreeuwende jongen. Om de 10 minuten was zij terug met iets te eten voor de hongerlappen. Het mannetje zat vooral op het dak zijn lied te zingen aan verzorging deed hij weinig op af en toe iets te eten brengen na. Zijn rol was vast belangrijk op afstand bewaken van het nest zijn geweest. maar de verdeling van de taken erg scheef in mijn beleving. Onze tuin ligt erg veilig op afstand bewaken leek mij makkelijk in vergelijk met moeders rol van voedsel verzamelen en schoonhouden van het nest. Ik heb weinig emancipatie gezien. Na bijna 3 weken vlogen de kleintjes uit. Al dagen was het balanceren op het randje van het nest, ineens durfden ze toch de sprong te wagen of kukelden ze er gewoon onhandig uit. De waterbak van de honden had ik leeg gegooid de vijver afgedekt. De jonge vogels konden veilig in de tuin rond hippen. Moeder merel bleef nog steeds flink voeren vader merel bleef het hoogste lied jubelen.
Zo leuk om het uitkomen ven de eitjes en alle zorg van zo dichtbij te kunnen zien. "Leve de Lente" hadden wij live in eigen tuin. Ondanks al mijn voorzorgsmaatregelen voor een veilige leefomgeving had ik even niet gedacht aan de gieter met water. Daar is één van de kleintjes in verdronken. Ik denk op het handvat gaan balanceren en erin gevallen. Mirte en Feline logeerden bij ons. Feline ontdekte de vogel in die gieter toen ze mij ging helpen planten water geven. Echt jammer, mocht er volgend jaar weer een nest komen dan gaat de gieter naar binnen. Niet alleen het merelnest had mijn aandacht.
In de Bilt heb ik het nest Goldens van mijn vriendin Linda getest. Super leuke pups die inmiddels ook al bij hun nieuwe adressen zijn.

In het zelfde weekend van het pups testen was Flanna de Toller van mijn zus uitgerekend. Dus na de test vrijdagmiddag direct door naar Friesland want de tekenen dat er een bevalling op komst was waren duidelijk. Alles stond klaar voor de bevalling, zo leuk om nu onze werpkist bij mijn zus te zien. De kist de weegschaal, hekjes noem alles maar op een zolder vol spullen. Bij Flanna schoot het niet op. Weeën leek zij niet te krijgen net als bij Ocean in 2021.Rond 23.00 zaterdag toch weer de kliniek gebeld. Ik maakte mij zorgen over hoe de bevalling verliep. Niet onterecht. Het moest jammer genoeg een keizersnede worden. Nu twee weken later gaat het allemaal goed de pups groeien en Flanna is een top moeder. Zelf niet meer fokken toch stond de hele maand juli in het teken van nesten. Wat ben ik blij dat wij besloten hebben geen nesten meer te doen. Al die zorg en veel slapeloze nachten. Wij hebben die genoeg gehad. Ik beleef nu alles op afstand mee.

Rondom Biddinghuizen ben ik actief bij de IVN groep o.a nestkasten controleren en met Flevo landschapsbeheer onder leiding van de boswachter ook druk maaisel opruimen om de grond arm te houden zodat er andere planten op kunnen komen. Een leuke groep om mee buiten te zijn. Zo leer ik de omgeving en veel mensen kennen. Buiten zijn vind ik altijd fijn dus is het volop genieten.


  » Bekijk alle foto's