22-02-2020 - Op de vos in de Flevopolder

Vrijdag 21 februari mocht Hidden mee in de Flevoplolder op de vos. Na dagen fikse regenbuien was het weer zonnig en droog. Een heerlijke dag om door de polder te struinen. Rond 9.30 uur werd ik verwacht in Biddinghuizen. Op het moment dat ik vanaf de N302 richting de Kuilweg reed dacht ik in het veld een eenzame ree te zien. Altijd een mooi plaatje. Ik zette de auto aan de kant om een foto te maken. In plaats van weg te rennen kwam de solitair naar mij toe lopen vanuit het kale veld. Toen werd het direct duidelijk: Geen ree maar een Lama. Vast uitgebroken van een boerderij in de omgeving. Na wat foto’s reed ik door. Te laat komen wilde ik niet hoe leuk die allochtoon ook is. Een tijdje rende hobbelend de Lama aan de kant met mij mee. Nergens zag ik andere Lama’s achter een omheining dus is hij vast ver van zijn stek verdwaald geraakt. Wel een eenzaam bestaan in de polder, tenzij er meer gaan ontsnappen. In Friesland lopen er al jaren Walibi’s in het wild. Ooit ontsnapt van een boerderij hebben zij zich een plekje verworven in het Friese landschap, kennelijk een prima omgeving voor deze down-under springers.

De ontvangst, in het voor mij onbekende jachtgezelschap, was hartelijk. Henk, een cursist van de KNJV training met Ocean, had een app oproepje in de training groep gedaan om mee te gaan drijven op de vos. Voor een dag buiten ben ik altijd te porren. Met Ocean durfde ik het drijven nog niet te wagen, dus Hidden mocht gezellig mee. Van perceel naar perceel werden de drijvers vervoerd op een aanhanger zittend op strobalen de boer bestuurde de trekker. De geweren gingen eerder op pad naar hun post ook op strobalen en aanhanger getrokken door een Jeep. Voor het eerst heb ik Hitje een fel geel hesje aangedaan, zodat zij op zou vallen voor de geweren. Alle drijvers kregen een oranje hesje aan, want in het struweel was het zicht tussen de bomen en stuiken niet optimaal. Met de hesjes aan was iedereen goed zichtbaar en de honden met vestjes ook. Ik vond het echt wel even spannend om Hidden los te laten lopen. In de uit te drijven percelen waren veel reeën. Hitje is heel gehoorzaam maar of zij zeker weten niet achter de reeën aan zou gaan in de jachtpassie dat was nog de vraag. Eén hond bleef aan de lijn.
Het ging echt boven verwachting goed. Hidden bleef steeds in mijn zicht fanatiek zoeken. Het terrein was pittig . Veel omgevallen bomen bijna ondoordringbaar struikgewas, stengelresten van oude brandnetels en bramen. Daar heb ik een paar keer goed in vast gezeten, wat zijn die stengels taai. Hidden sprong soepel over alle hindernissen heen en kroop onder lage takken door. Voor de drijvers was het lopen en je staande houden een grotere uitdaging. Op het moment dat een drijver riep “ree” gaf ik Hidden het seintje te blijven wachten. Vaak stond zij dan op een afstand van 25 meter bij mij vandaan. De reeën sprongen links en recht op een paar meter aan haar voorbij. Heel alert bleef zij staan kijken en liet de reeën met rust. Ik kreeg veel complimenten over het werken van mijn hond. Wel gaaf dat een aantal in het jachtgezelschap dachten dat Hidden een Duitse Staande Langhaar is. Een Leverkleurige Flatcoat hadden zij nog nooit gezien. Hidden deed niet onder tussen de ervaren staande jachthonden en een Engelse springer spaniël die meerdere keren per week mee gaan op jacht. Wat ben ik trots op haar. We hebben de hele dag geen vos gezien, wel geroken toch een super gave dag ook zonder tableau. Het jachtgezelschap heeft mij van harte uitgenodigd om in de toekomst ook mee te gaan. Een fijn vooruitzicht en dan mag Ocean ook een keer haar talent gaan tonen.

Vandaag zijn de pups uit het eerste nest van River 8 jaar geworden, wat zijn de jaren voorbij gevlogen. En wat blijft het Unity nest bijzonder met zijn 14 zwarte pupjes.
  » Bekijk alle foto's